úterý 22. července 2008

Věčný svit neposkvrněné mysli



aneb Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Hodně složitý film na pochopení, řekla bych. Nutný sledovat od začátku až do konce a velmi pozorně. Stojí to ale za to děcka. Jeden z nejhezčejších filmů. Právem ověnčený soškou oscarovou.

Hrají: Kate Winslet, Jim Carrey, Kirsten Dunst, Elijah Wood aj..


Z csfd.cz:
Život osamělého a nesmělého Joela se od základu změní, když potká excentrickou a temperamentní Clementine. Ta je výstřední ve všech směrech a k bláznivým kouskům stále úspěšněji vyzývá i Joela, jenže je rovněž nevyrovnaná a výbušná a jednoho dne se rozhodne Joela zbavit a začít znovu. Na experimentální klinice se podrobí vymazání paměti, a jelikož pokus dopadne úspěšně, rozhodne se zdrcený Joel pro stejné řešení. Nemá ale štěstí, tentokrát se zákrok vymkne lékaři z rukou a dílo zkázy dokoná jeho asistent, který se místo pečlivého monitorování mozkové činnosti klienta nechá svést k divokým erotickým hrátkám. Režisér umí mistrovsky rozrušovat časoprostorovou kontinuitu a nahrazovat ji asociativním spojováním útržků, jež pocházejí z různých vrstev paměti, a zde se tento princip uplatní při rekonstrukci celého vztahu ústřední dvojice. Odvíjí se pozpátku, k některým zážitkům se film opakovaně vrací, mnohé deformuje v závislosti na Joelových rozjitřených emocích.


Navíc se mi líbí, že Kate Winslet během filmů vystřídá hodně barev na vlasy ;) modrá, zelená, červená, oranžová :D prostě zupr :D

Nutno podotknout, že je to romantické drama, což samo o sobě není nic překvapivého. Překvapivé ovšem je, že Jim Carrey dokazuje, že není jenom komik a dokáže zahrát i seriozní roli.

tož trošku trailer...ten film si musim sehnat a juknout znovu :o)

1 komentář:

  1. Souhlasím s tím, že Carrey zde opravdu ukázal, že umí hrát lidi a nejen neustálé parodie na Masku. U tohohle filmu se mi líbí začátek, ale ta sci-fi zápletka s mazáním vzpomínek mě bohužel neoslovila. Snad příště :-)

    OdpovědětVymazat